29 Eylül 2017 Cuma

Derleyici ve C Derleyicileri



       Merhaba arkadaşlar.Bu konuda derleyici(compıler) nedir, ne iş yapar ve derleyici çeşitlerinden bahsedeceğiz. Ayrıca c derleyicilerini de bu başlık altında göreceğiz. İlk olarak derleyiciden başlamak istiyorum.
     
        Derleyici,herhangi bir dilde yazılmış kodları istenilen başka bir dile dönüştüren programlardır. Bu kodlar çalışır durumda kodlar olmaktadır. Daha güzel bir tanım yapmak gerekirse eğer, derleyiciler seviyeleri farklı iki dil arasındaki tercüme işini yaparlar. Bu tercüme işlemi üst seviyeli dillerden alt seviyeli dillere doğrudur.derleyiciler kod üretimi de yapabilmektedir. Aynı zamanda bu üretilen kodlarda en iyi şekilde olması için kod iyileştirmesi de yaparlar. Bir diğer görevleri ise kaynak koddaki hataları ayıklayıp hataları kullanıcıya bildirmekte derleyicilerin görevidir. Derleyiciler ikiye ayrılır. Tek ve çok geçişli derleyiciler. İlk önce geçiş kavramından bahsetmek lazım. Geçiş, kaynak kodu baştan sona kadar okumaya denir. Adından anlaşılacağı gibi tek geçişli derleyiciler bu işlemi bir defa yaparken çok geçişli derleyiciler bunu birden çok kez yapmaktadırlar.

      C derleyicilerine gelecek olursak. Şahsi bilgisayarlarımızda kullandığımız c derleyicilerini yazan iki şirket vardır. Bunlar Microsoft ve Borland'dır. C derleyicilerine değinecek olursak eğer birden fazla derleyici vardır. Bunlar GCC, Dijital Mars C/C++, Xcode, taşınabilir C derleyici, Arıza güvenli C, Pelles C, nesse C, Turuncu C ve SubC gibi derleyicilerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi (Overloading)

    Operatörlere bilinen özellikleri dışında başka özellikler kazandırmak mümkündür. C++ da bu işleme operatörlerin aşırı yüklenmesi adı v...