28 Eylül 2017 Perşembe

Programlama Dilleri



      Konuya başlamadan önce programlamanın ne olduğunu söylemek istiyorum. Kısaca programlama, bir işlemin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi işlemidir.Programlama işlemi ise programlama dilleri sayesinde yerine getirilir.
      Programlama dillerine gelecek olursak, Programlama dili çözülecek problemin nasıl olduğuna bağlı olarak seçilebilir. Programlama dillerinin tümü simgeseldir. Bilgisayarın anlayacağı işlemleri insanların anlayacağı simgelerle ifade ederler.
      Kullanıcıların bir programlama diline bağlı olarak hazırladığı programın simgesel kodlardan oluşan kısmına "kaynak program(source program)"denir. Bu kodlar bilgisayarlarda doğrudan çalışmaz.Kodların çalışması için makine diline çevrilmesi gerekir. Makine dilinde ki kodlara ise "nesne kodu(object code)"denir. Günümüze kadar 2500'den fazla programlama dili geliştirilmiştir.
      Programlama dilleri insanların algılamasına göre üçe ayrılırlar. Bunlar alt seviyeli, orta seviyeli ve üst seviyeli programlama dilleridir.

  • Alt seviyeli programlama dilleri; makine diline oldukça yakın dillerdir ve makine hakimiyeti oldukça fazladır. Örnek olarak Assembly programlama dili verilebilir.
  • Orta seviyeli programlama dilleri; Esnek olan bu diller hem üst hem alt seviye programlama yapabilir. Alt seviyeye göre daha anlaşılırdır. Örnek olarak C programlama dili verilebilir.
  • Üst seviyeli programlama dilleri; Olay tabanlı programlama dilleri olarak da adlandırılırlar. Bu programlama dili belirli fonksiyonlarla çalışırlar ve programlama hakimiyetini azaltır. En hızlı ve en etkili diller bu kategoride yer alır. Örnek olarak Visual Basic verilebilir. Bu diller kolay öğrenildiğinden dolayı yeni başlayanlar için en uygun dillerdir.
     Programlama dilleri dört farklı biçimde sınıflandırılırlar. Bunlar makine, assembly, yüksek düzey, dördüncü kuşak dillerdir.

  1. Makine Dilleri: Doğrudan makine kodlarından oluşurlar. Bu dil belirli özelliklerinden dolayı alçak düzeyli bir dil olarak değerlendirilir.
  2. Assembly Dilleri: Simgelerin kullanıldığı dillerdir. Makine dillerinden daha üst düzeyde diller olarak değerlendirilirler. Adresler simgesel adresler olarak belirtilirler. Bu dilin derleyicisine "assembler" adı verilir. Alt seviyeli programlama dillerine örnektir.
  3. Yüksek düzey diller: Programcıya kolaylık sağlayan dillerin tümü bu gruba dahildir. Bu diller bilgisayar türlerinden bağımsız olarak çalışırlar. Bu dillerin kaynak kodları hazırlandıktan sonra makine diline çevrilmesi gerekir. Bu dillere örnek olarak COBOL, BASIC, PASCAL, C, C++, C#, JAVA dilleri verilebilir. C dili orta seviyede sayılabilir.
  4. Dördüncü kuşak diller: Bu diller programcının yapması gereken kodu otomatik olarak üretebilirler. Bu diller arasında sorgulama dilleri sayılabilir. Sorgulama dilleri, veri tabanları üzerinde çok az kod ile karmaşık sorguların yapılabilmesine olanak sağlayan araçlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi (Overloading)

    Operatörlere bilinen özellikleri dışında başka özellikler kazandırmak mümkündür. C++ da bu işleme operatörlerin aşırı yüklenmesi adı v...